Restauráltattunk kettő tervet; visszakerült a Levéltárba egy 1700. évi pápai bulla; felújították a Levéltár bejárati ajtóit.

 

 

Tisztelt Olvasóink!

 

Az elmúlt hónapok híreinek képes összefoglalója röviden:

 

1. A Pius Kollégiummal kapcsolatos, április 12-én nyílt kiállításunkkal (levéltári hírek, április 06.) kapcsolatban került sor kettő terv restaurálására. Az egyik a Pius Kollégium látványterve (Pilch Andor, 1913), amely a levéltári kiállítás keretében is megtekinthető, a másik pedig a Pius Kollégium területének rendezési terve (Dulánszky Jenő, 1934), amelyből több verzió is készült, ezek közül egy található a Pécsi Egyházmegye Levéltárában. A restaurálási munkákat Varga Judit papírrestaurátor (Janus Pannonius Múzeum, Restaurátor Osztály) végezte el bruttó 90.000 Ft értékben. A költségeket az Egyházmegye finanszírozta a Levéltár E-archivumának bevételeiből. Köszönjük szépen.

 

leveltari anyagok restauralasa 7 3a 1

A Pius Kollégium látványterve (Pilch Andor, 1913; PEL IV.6.) restaurálás előtt.

 

leveltari anyagok restauralasa 7 3b

A Pius Kollégium látványterve (Pilch Andor, 1913; PEL IV.6.) restaurálás után.

 

leveltari anyagok restauralasa 7 4a 3

A Pius Kollégium területének rendezési terve (Dulánszky Jenő, 1934; PEL IV.6.) restaurálás előtt (bal) és után (jobb).

 

leveltari anyagok restauralasa 7 4d

A fenti, restaurált tervhez hasonló tervekkel találkozhatunk a Mecsek alján 25. és 27. számában: https://konyvtar.pecsiegyhazmegye.hu/digitalis-konyvtar/nyomtatott-kiadvanyok

 

 

2. A restaurálási munkákkal egy időben került sor egy pápai bulla visszaszolgáltatására a Janus Pannonius Múzeumból. Az 1700. évi bulla a fehérvári prépostság adományozásával kapcsolatos pápai megerősítés (PEL I.1.a.4.). A bulla az Egyházmegyei Levéltár Püspöki Levéltárának tulajdonaként 1985-ben kezdte meg házon kívüli pályafutását a Baranya Megyei Tanács Múzeumi Igazgatósága által a Felsőmalom utca 9. szám alatt létesített Várostörténeti és Munkásmozgalmi Múzeumban, majd 2024-ben fejezte be a Janus Pannonius Múzeum Várostörténeti Múzeumában, a kiállítóterek átalakítása miatt. Köszönjük szépen az okirat restaurálását és visszaszolgáltatását.

 

leveltari anyagok restauralasa 7 5

 

 

3.  Az elmúlt hetekben felújították a Levéltár központi épületének (Dóm tér 4.) bejárati ajtóit. A közönségesnél (m)ívesebb, tölgyfából készült ajtók az elmúlt évtizedekben erőteljesen megrongálódtak az időjárás viszontagságainak köszönhetően, állagmegóvásukra nem került sor, ezért most nagyobb felújításra szorultak. A felújítási munkákat az Aris Hungary Kft. képviseletében Tankovics János Zoltán asztalosmester végezte el bruttó 1.000.000 Ft értékben. A költségeket az Egyházmegye finanszírozta a Levéltár E-archivumának bevételeiből. Köszönjük szépen.

 

leveltari anyagok restauralasa 7 6

 

 

pem logo uj

 

e logo hu

 

 

2024. május 28.

Pécsi Egyházmegyei Levéltár